Klassieker van het goede doel 2014

Ik ken Johan eigenlijk niet zo goed. We werken wel allebei voor ING, maar terwijl Johan zich vooral inzet voor de particuliere klant met centen ben ik meestal in de weer voor de ondernemer met plannen. We komen elkaar dus niet zo vaak tegen in een professionele context, maar ik kende hem al wel een tijdje van horen zeggen. “Johan heeft zijn tijd verbeterd op de Marmotte”, “Johan is in de top 300 geëindigd in de trois ballons”, “we zijn naar de ventoux geweest met Johan – hij is een half uur na ons gestart en hij was nog als eerste boven”.

En dan plots, eind 2011: “Johan stelt het niet goed”, “Johan is serieus ziek”, “Johan heeft kanker”.

Als beginnend wielertoerist keek ik vanop enige afstand stilletjes op naar deze collega die allerlei indrukwekkende prestaties leverde met zijn fiets, en er ook op boeiende wijze verslag van deed op zijn blog “fietsverhalen.blogspot.be”. Het feit dat zo’n atleet, iemand die alles voor zijn sport en gezondheid leek over te hebben, opeens in een wereld van ziekenhuizen en beangstigende behandelingen terecht kwam was vermoedelijk niet alleen voor mij een schok.

Intussen zijn we meer dan drie jaar verder. Johan is terug in blakende gezondheid, en heeft na het overwinnen van zijn ziekte een initiatief uit de grond gestampt waarbij hij zijn passie voor het wielrennen en meer bepaald de cyclosportieve tochten heeft gekoppeld aan de doelstelling om meer bewustzijn te creëren rond de noodzaak aan meer wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Op http://www.cyclo4cancer.be leest u hier alles over, en kunt u ook vernemen welke initiatieven er binnenkort komen (een quiz, een deelname aan levensloop Kortrijk) en al geweest zijn (een zeer succesvolle spinningmarathon).

De sympathisanten van cyclo4cancer zijn voornamelijk (maar niet uitsluitend) overtuigde wielertoeristen. Het legioen van cyclo4cancer sympathisanten wordt steeds talrijker, en dit is zeer zichtbaar tijdens allerlei toertochten aan het stijgend aantal cyclo4cancer outfits die je op die toertochten ziet rijden. Op http://www.strava.com, het sociaal netwerk waarop wielertoeristen en hardlopers hun prestaties delen, is er een cyclo4cancer community met haar eigen leaderboard waaruit blijkt dat cyclo4cancer vooral de meer overtuigde wielertoerist (die vlotjes de 200 km/week overstijgt) aanspreekt.

Wanneer ik mijn cyclo4cancer outfit aantrek, heb ik steeds het gevoel dat ik net iets meer kan dan wanneer ik een ander truitje rond de schouders heb hangen. Ik besef dan vooral wat een gelukzak en zondagskind ik ben, met (en ik zoek even een houten voorwerp om op af te kloppen, best geen risico nemen met het ikea bureau) een prachtvrouw en drie stralende en kerngezonde dochters die me steevast met een familieverpakking knuffels verwelkomen als ik weer eens een voormiddag op de fiets heb doorgebracht.

En zo stond ik dit weekend aan de start bij de klassieker van het goede doel, een toertocht die vroeger “de rit van de gouverneur’ heette maar jammer genoeg een nieuwe naam gekregen heeft nu de gouverneur in kwestie (André Denys) de strijd verloren heeft tegen de hierboven al genoeg vernoemde rotziekte. Het mag blijken uit de foto hieronder: we waren aanwezig met een ruime delegatie cyclo4cancer renners en voor velen was het een gelegenheid om kennis te maken met een aantal fietsers die ze voordien enkel van op strava kenden.

Voor het vervolg verwijzen we graag naar de blog van de Ronde Renner :

Auteur : Dieter


Reacties


Frederic Courtens op 20-04-2014 10:24:50
Mooi geschreven en verwoord Dieter, mocht ik nog geen Cyclo4cancer-fietser zijn, zou ik me onmiddellijk aansluiten!

Reageer



Naam

 Bericht
E-mail



Kalender

Quiz 2023
13/10/23