LBL Challenge 2015 - Hans

 

Luik Bastenaken Luik 2015

Na lang twijfelen tussen deelname aan de Davitamon en La Doyenne heb ik uiteindelijk na de Ronde van Vlaanderen toch beslist om in te schrijven voor de LBL Challenge.  Luik blijft in mijn ogen toch nog van een ander niveau en is de trip naar de Ardennen zeker waard.  En er moest toch iemand de kleuren van Cyclo4cancer verdedigen!

Een lange zoektocht naar overnachting resulteerde uiteindelijk met veel geluk in een chambre d'hotes op amper 1 km van de start.  Beter kon niet! 

De weken voordien had ik enkele stevige trainingen kunnen afwerken en de laatste week trok ik er elke dag nog eens op uit voor een rustig ritje van anderhalf uur. Enkel vrijdag was volledige rustdag , ook vanwege de verplaatsing naar Luik.

In de vroege namiddag vertrokken om zo nog het inschrijvingspakket te kunnen afhalen.  Wat me opviel, was dat het daar al een gezellige drukte was. Veel buitenlanders, vooral veel Engelsen had ik de indruk.  Op dat moment was het ook nog schitterend weer, zoals de voorbije 2 weken trouwens!  Jammer genoeg zou het de dag zelf heel wat minder zijn volgens de voorspellingen.

's Avonds nog genoten van een gezellige avond en een lekker pastamaal met de uitbaters van de chambre d'hotes en de medegasten.

Zaterdag 25 april was het dan zover.  De wekker gezet om kwart over vijf om zo tegen half zes te kunnen ontbijten.  Na een stevig ontbijt me dan klaargemaakt om tegen half zeven op de fiets te kruipen.  Het werd wel een moeilijke vestimentaire keuze, er was immers regen voorspeld, maar het zou niet zo koud worden.  Na de ervaringen in de Ronde, nat,berekoud en te licht gekleed, toch maar voldoende kledij aangedaan.

Bij de start nog even gewacht om het regenjasje aan te doen omdat het er nog niet te slecht uitzag, maar eens op de fiets regende het precies harder dan gedacht. Dan maar wijselijk gestopt om toch nog een laagje extra aan te trekken.

En zo was ik vertrokken. Na een 5-tal keer voor de rode lichten te staan uiteindelijk uit Luik geraakt en daar begon het al.  Van officiële km 0 onmiddellijk een 4-tal km tegen 3 tot 5 % stijging.  Zo gaat het in LBL constant en kom je bij de eerste helling in La Roche met reeds 1200hm op de teller!  Ik had wel het gevoel dat de benen in orde waren en reed mijn eigen tempo, veelal op kop van een groepje en soms ook stukken alleen.

Bij natte omstandigheden zit ik liever niet in de wielen. Bovendien leert mijn ervaring van de 3 vorige deelnames dat doseren zeer belangrijk is.  Zeker geen zotte dingen, de dag is immers lang en het zwaarste komt in de laatste 100 km.

Na een 112km met de wind tegen, gelukkig niet zo veel wind, aangekomen op het keerpunt in Bastogne. Hier reeds 1700hm .

Daarna volgt een lang stuk met de wind in de rug richting Houffalize, waar de Cote de Saint Roch wordt beklommen.  Voor velen bekend als de slothelling van La Chouffe. Hier echter na 130km , nog niet eens halfweg.  Daarna steeds op en af, nu en dan wat regen en regelmatig een babbeltje slaan, zowel met mensen die je kent van eerdere tochten als met mensen die je leert kennen onderweg.

Zo aan de praat geraakt met een Zwitser en een Brit van Zuid-Afrikaanse afkomst, elk met hun eigen verhaal.  Ook de collega van de chambre d'hotes enkele keren terug tegen gekomen.   Op die manier op weg naar de Cote de Wanne. Daar begint het pas echt!

Nog 100 km en de hellingen volgen elkaar snel op. Stockeu, Haute Levée, Rosier, La Redoute, Roche au Faucons om zo richting Sclessin te dalen.  Vandaar naar Saint-Nicolas, een niet te onderschatten helling weet ik ondertussen al. Maar ik blijf een goed gevoel hebben.  Zo rest er enkel nog een 5 km naar de officiële aankomst.   Slalommend tussen het verkeer, ook nog deze toch wel lastige strook genomen.

Dit is misschien het enige minpunt van LBL, een heel mooie tocht in een schitterende omgeving, echter vanaf Seraing in een grauwe stadsomgeving tussen het bij momenten toch wel drukke verkeer.  Na de officiële aankomst volgen dan nog 9 km naar de kleedkamers,vooral vlak en dalend.  Rustig uitbollen zou je denken,maar niets is minder waar, er werd nog stevig doorgefietst!   Zo gefinisht na 9u41min49sec op de fiets met 273 km op de teller  , moe maar gelukkig!

Op naar een vijfde deelname volgend jaar?

 

Nog wat foto's en klimtijden http://www.sport.be/lblcyclo/2015/nl/mypage/?bibnumber=108

Garmin Connect  https://connect.garmin.com/activity/756648226

 

 

Auteur : Hans


ReactiesReageerNaam

 Bericht
E-mailKalender

Quiz 2022
14/10/22