Tour de Namur - Frederik

Tour de Namur 2015

 

op zaterdag 9 mei vond de Tour de Namur plaats.  Dit jaar stond de Triple Mur de Monthy niet op het programma (gelukkig maar want dit is de strafste klim van België) maar de organisatoren zorgden voor een mooi aantal alternatieve hellingen.

 

 

De wekker werd zeer vroeg gezet: om 5h20 pikte ik Nico Himpe op en 20 minuten later stapten ook Geert Depoortere en Frederic Courtens in de wagen.  Na een prettige rit via de Route de Wallonië konden we om 7h55 onze Tour de Namur aanvatten.

Een 10-tal minuten eerder was ook Johan Devroe vertrokken, dus we wisten op wie we zouden jagen …

177 km en 14 hellingen zouden we voorgeschoteld krijgen.  Wat de Tour de Namur leuk maak : zowel de echte klimgeiten als de machtsfietser of aspirant-klimgeiten kunnen zich in deze rit uitleven.

Even twijfelen bij de start : lange of korte broek, mouwstukken of niet? Ondanks de slechtere weersvoorspellingen zouden we een prachtige dag beleven : werkelijk 3 druppeltjes hebben we geteld op 10 km van de finish, voor de rest : zalig fietsweer, korte broek en na een paar uur ook korte mouwen.

 

Van bij de start werd de (al bij al verstandige) pees er opgelegd : al na amper 2 km kregen we al een eerste klim(metje) van 2 km à 5% voorgeschoteld : ideaal om de spieren direct warm te draaien.  Na de tweede beklimming (côte de Sorinne de Longue) was er blijkbaar een soort pitstop (korte bevoorrading) waar we zonder het te beseffen voorbijreden… tja na 19km heb je niet echt honger maar dat zouden we later wel allemaal gewaar worden.  Na beklimming 3 en 4, kwam de eerste bevoorrading pas na een goeie 55 km.  Op zich niet uitzonderlijk natuurlijk maar als je een rit in ons dichte Vlaanderen doet, ben je ook al niet van 5h ’s morgens onderweg … kortom, ons ontbijt was al serieus opgeteerd na 55 km, dus werd er door ons alleen goed doorgegeten.  Hier ontmoetten we nog een 6de Cyclo4Cancer-sympathisant : …..  

 

Intussen was onze hoop om onze Cyclo4Cancer-frontman Johan in te halen al lang vervlogen : daar waar we even dachten dat Geert zijn zoveelste platte band had dit seizoen  (zijn bidon was echter door het slechte wegdek bij de afdaling van de La Haie aux Faulx zijn eigen weg gegaan), was het ondertekende die 20 meter verder zijn eerste lekke band van het seizoen had … dan verlies je al gauw 15 min (het zicht was ook te mooi om snel snel een band te vervangen).

 

Tussen bevoorrading 1 en 2 lagen 50 km en 6 hellingen : het tempo werd strak gehouden ! Vooral de Plantis du Vivroule vind ik zelf een prachtige klim, even waan je je in de Vogezen met zijn 3 haarspeldbochten.  Intussen blijven we allemaal goed samenwerken, wordt er steeds mooi gewacht op elkaar onder het motto ’samen uit, samen thuis’.  

Die 50 km worden ook afgelegd met een pak minder deelnemers. Pas bij de tweede bevoorrading zou het terug druk worden  (hier zouden we terug op het parcours komen van de lus van 130 km).  

Het blijft ook fantastisch dat waar je ook gaat fietsen je bekenden tegenkomt, deze keer een groep uit Jabbeke (collega’s van ondertekende).

 

Nog 73 km af te leggen en dan merk je dat we allemaal een goeie vorm hebben : ook al moeten al eens enkele meters afhaken bij een beklimming, steeds slagen we er in terug te komen.

Na 130 km hebben we nog een laatste bevoorrading en dan volgen de laatste 40 km, pal tegen de wind in … met nog 2 zeer mooie beklimmingen op het programma : de Côte de Maizeret en de ultieme klim naar de Citadel de Namur.

 

Na uiteindelijk 182 km, komen we omstreeks 15h15 over de eindmeet : voldaan, geen regen en een ’straf’ gemiddelde.  En dan volgt de terugweg naar Kortrijk en Oeselgem waarbij de oogjes van de ene al wat kleiner werden dan de andere…

 

Thanks Nico, Fré en Geert voor deze zeer geslaagde rit en op naar de volgende !!

 

Frederik


ReactiesReageerNaam

 Bericht
E-mailKalender

Quiz 2024
04/10/24
Spinning tvv Cyclo4Cancer
22/11/24